Gazze’de 200 bin Filistinli yiyecek, içecek ve ilaçtan yoksun yaşıyor

tarafından
2
Gazze’de 200 bin Filistinli yiyecek, içecek ve ilaçtan yoksun yaşıyor


Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki duruma ilişkin bilgi verildi.


İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki binaları ve altyapıyı bombalayarak havaya uçurduğu kaydedilen açıklamada, Cibaliya Mülteci Kampı’nda 200 bin Filistinlinin 12 gündür yiyecek, içecek ve ilaçtan yoksun yaşadığına işaret edildi.


Açıklamada, İsrail ordusunca öldürülen onlarca Filistinlinin cenazesinin, ordunun sürdürdüğü kara harekatı ve hareket eden her türlü nesneyi hedef alması nedeniyle hala enkaz altından çıkarılmayı ve yollardan kaldırılmayı beklediği kaydedildi.


Müdürlüğün açıklamasında, “Cibaliya yok ediliyor ve sistematik ölüme maruz kalıyor.” ifadesine yer verildi.


İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 409 Filistinli öldü, 99 bin 153 kişi yaralandı.


Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.


DSÖ: Gazze’de çocuk felci aşılama kampanyasının ikinci turunda yaklaşık 157 bin çocuk aşılandı


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’de 14 Ekim’de başlayan çocuk felci aşılama kampanyasının ikinci turu kapsamında 156 bin 943 çocuğun aşılandığını duyurdu.


Ghebreyesus, Gazze’de devam eden aşılama kampanyasının ikinci turuna ilişkin X’ten paylaşımda bulundu.


“Gazze’nin merkezinde iki gündür devam eden aşılamanın ardından ikinci doz çocuk felci aşısını olan toplam çocuk sayısı 156 bin 943 oldu. Aşılama bugün de devam ediyor.” ifadelerini kullanan Ghebreyesus, bu süreçte 128 binden fazla çocuğa da A vitamini takviyesi yapıldığını kaydetti.


Ghebreyesus, taraflara aşılamanın olduğu bölgelerde çatışmalara insani ara verme yönündeki kararlarına uymaya devam etme çağrısında bulunarak, ateşkes ve barış çağrısını yineledi.


Gazze’de çocuk felcine karşı aşılama kampanyası


Filistin Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos’ta Gazze Şeridi’nde ilk çocuk felci vakasının tespit edildiğini duyurmuştu.


DSÖ, Filistin Sağlık Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) işbirliğiyle Gazze Şeridi’nde 10 yaş altı 600 binden fazla çocuğu kapsayan çocuk felci aşılama kampanyası başlatılmıştı.


İlk tur 16 Eylül’de tamamlanmış, aşılama kapsamının yüzde 90’a ulaştığı bildirilmişti.

Kaynak